Do produkcji rozsady potrzebujesz:
- nasion
- ziemi
- pojemników (np. pojemnik po jogurcie) – pamiętaj, aby zrobić na dnie pojemnika dziurki, które zapewnią cyrkulację powietrza i odprowadzą ewentualny nadmiar wody
- ciepłe pomieszczenie z dostępem do światła (najlepiej naturalnego)
Jak wysiać?
- nasyp ziemi do pojemnika (warto, aby podłoże było lekko wilgotne)
- wysiej nasiona kierując się zasadą, że im mniejsze nasiono, tym należy siać płyciej i w mniejszych odstępach (przyjmuje się, że powinno się siać na głębokość, która odpowiada 3-krotnej średnicy nasiona)
- przykryj nasiona resztą podłoża (delikatną, lekką warstwą, nie dociskając)
- przykryj pojemnik folią i utrzymuj ją do momentu pojawienia się siewek (cały czas kontroluj wilgotność sadzonek)
- po upływie około połowy miesiąca od wysiewu nasion zbyt gęsto rosnące siewki warto przepikować, czyli podważyć je, wyjąć z podłoża i przesadzić do innego pojemnika (umożliwia to efektywniejsze wykształcenie systemu korzeniowego roślin)
Oto kilka najczęstszych błędów przy uprawie rozsad – UNIKAJ tego!
- brak dostępu do światła – bez wystarczającej ilości światła nie ma dobrego wzrostu. Na tak wczesnych etapach, jak rozsada, jest to szczególnie ważne (zaleca się, aby dostęp do światła, zwłaszcza naturalnego, obejmował około 6h)
- nieodpowiednia temperatura – zbyt niska temperatura spowoduje zahamowanie procesów wzrostowych, natomiast zbyt wysoka spowoduje osłabienie i spadek odporności (preferowana temperatura to 20-25 stopni Celsjusza)
- za dużo bądź za mało wody – warto sprawdzać regularnie wilgotność podłoża; nadmiar może spowodować gnicie korzeni, natomiast niedomiar wysuszenie roślin
- brak wartościowych składników odżywczych – brak odpowiednich witamin i składników mineralnych hamuje efektywny wzrost i rozwój oraz naraża roślinę na stres fizjologiczny
Jak przygotować rośliny na wprowadzenie ich do ogrodu?
Przygotowana rozsada roślin umożliwia roślinom niezakłócony rozwój w kontrolowanych warunkach. Jednocześnie, przeniesienie ich do gruntu może stanowić dla nich pewne wyzwanie i stres. Najskuteczniejszym sposobem jest stopniowe dostosowywanie roślin do nowych warunków, czyli proces hartowania. Wraz z poprawą temperatury, przenieś rośliny na zewnątrz lub zamiast tego, możesz otwierać okna w pomieszczeniu, gdzie znajdują się sadzonki, aby stopniowo przyzwyczajać je do działania wiatru. Ruch powietrza, a nie tylko temperatura, stanowi dla roślin główny czynnik szoku po przeniesieniu ich do gruntu.
Optymalny moment na przesadzenie warzyw i kwiatów następuje po ustąpieniu nocnych przymrozków, czyli zazwyczaj w okolicach połowy maja (po zimnej Zośce).
Jak wspomóc rośliny w ich starcie? Zadziałaj mikrobiologią!
Zastosuj mikrobiologiczny preparat Biology for Garden „biologiczny ukorzeniacz”!
- stymuluje kiełkowanie oraz zdrowy wzrost siewek i sadzonek warzyw i owoców w początkowych fazach rozwojowych
- wpływa pozytywnie na efektywność pobierania składników pokarmowych (azot, fosfor, żelazo) przez słabo jeszcze rozwinięte korzenie młodych roślin
- redukuje stres młodych roślin po pikowaniu sadzonek
- pomaga bezpośrednio roślinom, a jednocześnie chroni glebę i zwiększa jej aktywność biologiczną
Pobudzanie roślin do kiełkowania i stymulacja rozbudowy systemu korzeniowego to najważniejsze funkcje tego produktu. W praktyce oznacza to lepsze przyjmowanie się siewek i przejście do kolejnych faz rozwoju bez zaburzeń fizjologicznych.