Gemmoterapia – siła leczenia ukryta w pąkach roślin! 0
Gemmoterapia – siła leczenia ukryta w pąkach roślin!

Pąki roślin i młode pędy w okresie wzrostu zawierają bardzo dużo (więcej niż liście, kwiaty czy też podziemne części roślin) żywic, saponin, aminokwasów, flawonoidów, trójterpenów, olejków eterycznych (które mogą zawierać np. alfa-pinen, który to pomaga osobom z nieżytami dróg oddechowych i chorujących na astmę), witamin (m.in. C, P, A, E), garbinków, hormonów, minerałów, enzymów, kwasu salicylowego czy też śluzów. Pączki to tez wybitne źródło naturalnych przeciwutleniaczy.

Nowe pąki ukazują się u roślin jeszcze podczas fazy wegetatywnej i można podzielić je na pączki liściowe i kwiatowe. Najwięcej pąków zbieranych jest z drzew.

Przedwiośnie, czyli okres obejmujący ostatnie tygodnie zimy i pierwsze tygodnie wiosny, oraz wiosna to najlepszy czas na zbiór pąków. Rośliny budzą się wtedy do życia, więc pąki z dnia na dzień „rosną, jak na drożdżach”. Już od lutego aktywność metaboliczna roślin jest bardzo wysoka, cała energia z korzeni „płynie” w górę roślin i odpowiada za intensyfikację procesów rozwojowych. Można spotkać pąki na różnych etapach ich rozwoju:

- szczelnie zamknięte,

- lekko otwarte i rozluźnione łuski,

- otwarte z widocznymi elementami młodych liści bądź kwiatów,

- w pełni rozwarte.

Warto dodać, że w pąkach obecna jest wyjątkowa tkanka merystematyczna, która jest odpowiednikiem komórek macierzystych. Tkanka merystematyczna to przestrzeń, w której komórki dzielą się bardzo intensywnie i są odpowiedzialne za wzrost i rozwój rośliny, a w pączkach to kluczowe dla nowych pędów, liści, kwiatów. Intensywny podział komórkowy w merystemach umożliwia roślinie dostosowywanie się do zmieniających się warunków środowiskowych i zachowanie zdolności do wzrostu przez cały okres życia rośliny.

Popularne rośliny wykorzystywane w gemmoterapii:

- Topola czarna

- Czarny bez

- Róża

Oprócz tego: Czarna porzeczka, Jodła pospolita, brzoza, kasztanowiec, klon, aronia, żurawina, sosna, dziewanna, lipa, wrzos.

Przetwarzanie zebranych pąków:

Zbiory należy szybko przetworzyć: wysuszyć, wyekstrahować na świeżo bądź zamrozić.

Biorąc pod uwagę substancje czynne zawarte w pączkach i ich przeznaczenie można ekstrahować m.in.:

- alkoholem etylowym (do 70%) na zimno lub na ciepło (wówczas można uzyskać odpowiednio intrakt lub tinkturę)

- zimną wodą (można otrzymać macerat)

- ciepłą wodą (można otrzymać odwar)

Pąki można tez poddawać procesowi ekstrakcji octem, winem czy też roztworem soli kuchennej. Konserwować je można z kolei miodem czy tez glicerolem. Po upływie kilkutygodniowej maceracji, preparat przecedza się i wprowadza do słoików. Jest to gotowy specyfik na różnego rodzaju schorzenia, który warto mieć w domowej spiżarce.

Co daje spożywanie pąków wiosennych?

- wspomaganie układu odpornościowego – niektóre pąki, takie jak pąki Czarnego bzu, są znane ze swoich właściwości wzmacniających odporność. Zawierają substancje, które mogą wspomóc w walce z infekcjami

- działanie przeciwzapalne – może to być korzystne w przypadku rożnych stanów zapalanych w organizmie i w łagodzeniu objawów np. bólu pleców

- wspomaganie procesów detoksykacyjnych – np. pąki topoli są wykorzystywane ze względu na ich pomocne działanie w usuwaniu toksyn z organizmu

- poprawa krążenia krwi – wybrane rośliny, jak np. róże mogą wspomagać pracę serca i poprawiać krążenie krwi

- wspomaganie pracy wątroby, nerek - jałowiec

Pąki przede wszystkim pobudzają układ odpornościowy do dobrej i efektywnej pracy, wzbogacają organizm w energię i stymulują wiosenne oczyszczenie i odrodzenie organizmu na wiosnę. Do końca kwietnia jest czas na samodzielne pozyskanie pączkowej energii, na zbiory. Nie czekaj! Odkryj moc przyrody już dziś!

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl