Warzywa i owoce - biologiczny ukorzeniacz 20G
towar niedostępny
Opis
Dlaczego warto stosować „Warzywa i owoce – biologiczny ukorzeniacz”?
„Warzywa i owoce – biologiczny ukorzeniacz” to preparat mikrobiologiczny zawierający pożyteczne szczepy bakterii. Jego działanie jest wielokierunkowe. Pomaga bezpośrednio roślinom uprawnym, a jednocześnie chroni glebę i zwiększa jej aktywność biologiczną. Nie tylko wspomaga tworzenie silnego systemu korzeniowego, ale zapobiega negatywnym skutkom intensywnej uprawy. Uprawa roślin jadalnych, nawet w warunkach przydomowego ogrodu czy ROD, wymaga większych nakładów czasu i środków w porównaniu z roślinami ozdobnymi. Nie zawsze idzie to w parze z korzyścią dla gleby. Trzeba temu przeciwdziałać, najlepiej naturalnymi sposobami.
Jakie są głowne efekty stosowania preparatu BIOLOGICZNY UKORZENIACZ?
Stymulacja kiełkowania, ukorzeniania się i wzrostu siewek
Pobudzanie roślin do kiełkowania i stymulacja rozbudowy systemu korzeniowego to najważniejsze funkcje preparatu mikrobiologicznego „Warzywa i owoce – biologiczny ukorzeniacz”. W przypadku warzyw czy ziół wiele strat odnotowuje się właśnie na etapie początkowym, po wykiełkowaniu. Jednocześnie rośliny są podatne na choroby i szkodniki. „Warzywa i owoce – biologiczny ukorzeniacz” zapewnia równomierne wschody, przyspiesza budowę korzeni, a także części nadziemnej. Mechanizm działania polega m.in. na pobudzaniu syntezy fitohormonów. Pośrednio preparat usprawnia pobieranie wody i składników pokarmowych. Rośliny szybciej rozwijają się, mają lepszą kondycję, skuteczniej walczą z konkurencją w postaci chwastów i sumarycznie dają większy plon. U drzew, krzewów czy krzewinek budowa silnego systemu korzeniowego jest równie ważna. Wpływa to m.in. na poprawę mrozoodporności.
Ograniczenie stresu fizjologicznego u młodych roślin
Młode rośliny, np. siewki są narażone na stres, wynikający z drastycznej zmiany warunków oraz braku jakiegoś czynnika. Silniej reagują na niedobór lub nadmiar wody, chłodne temperatury, a także pikowanie rozsady lub roślin rosnących w rzędzie. Dostarczenie do gleby mikroorganizmów ogranicza niekorzystny proces. W praktyce oznacza to lepsze przyjmowanie się (pikowanych siewek) i przejście do kolejnych faz rozwoju bez zaburzeń fizjologicznych. Drzewa czy krzewy łatwiej przystosowują się do nowych warunków i szybciej zagęszczają.
Poprawa aktywności mikrobiologicznej gleby
Gleba to żywy organizm składający się z miliardów mikroorganizmów. Intensywna uprawa może spowodować jednak duże straty populacji. Gleba nie lubi próżni. W takim wypadku w miejscach zasiedlanych przez organizmy pożyteczne mogą pojawić się drobnoustroje. Regularna aplikacja preparatu zapobiega temu. Zapewnia równowagę biologiczną i zabezpiecza przed patogenami poprzez zbudowanie bariery mikrobiologicznej na roślinie.
Kiedy i jak stosować preparat mikrobiologiczny?
Preparat aplikuje się na kilka sposobów – można zanurzać w nim nasiona lub zastosować go doglebowo po wysiewie. W przypadku rozsady warzyw czy ziół, a także drzew, krzewów i krzewinek jest stosowany już po sadzeniu.
Ważne: Preparat należy stosować zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
W opakowaniu znajduje się praktyczna miarka do odmierzania preparatu.
Wyświetlane są wszystkie opinie (pozytywne i negatywne). Nie weryfikujemy, czy pochodzą one od klientów, którzy kupili dany produkt.